GroenLinks en SP willen meldpunt tegen bureaucratie op basisschool

  0
  209

  Oppositiepartijen SP en GL willen dat basisscholen flauwekulregels bij hun gaan melden. Vanwege het lerarentekort staat het water bij veel leerkrachten aan de lippen. Het schrappen van bureaucratische nonsens kan hen helpen, denken Kamerleden Kwint (SP) en Westerveld (GL).

  Leraren van het basisonderwijs gingen eerder staken omdat zij ontevreden zijn over hun te lage salaris en te hoge werkdruk.

  Volgens Kwint zijn sommige scholen zo’n beetje kampioen in registreren. Hij vermoedt dat dit wel een tandje minder kan. Van leraren wil hij daarom weten waar het misgaat en of zijn vermoedens juist zijn. „Plannen voor leerlingen, verslagen van contactmomenten: alles moet vastgelegd worden”, verzucht hij.

  Tijdens de kabinetsformatie hebben coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en CU afgesproken dat zij geld uittrekken om de werkdruk op basisscholen te verlagen. Voor dit jaar is slechts tien miljoen euro beschikbaar, later wordt dit 450 miljoen euro per jaar.

  Werkdruk kan worden verminderd door klassen te verkleinen, meer klassenassistenten aan te nemen of specialistische leerkrachten aan te nemen, zoals gymleraren. Als het om dit soort ingrepen gaat is tien miljoen euro echter een druppel op de gloeiende plaat. Wat ook kan helpen is het snoeien in doorgeslagen regelgeving. Ook oppositiepartijen SP en GL hopen daarvoor via hun digitale meldpunt een duit in het zakje te kunnen doen.

  Wel hopen Kwint en Westerveld dat er een streep gaat door een verholen bezuiniging van kabinet Rutte III. Onder de voorgaande onderwijsminister Bussemaker (PvdA) ontstond er een miljoenengat op de begroting. Dat kwam door verkeerde ramingen. De helft daarvan poetst de nieuwe coalitie weg. Voor de andere helft, zo’n 183 miljoen moet nog geld worden gevonden. Het ministerie kan snoeien op tal van subsidies, maar de rekening zal voor een deel ook bij het onderwijs landen, erkende het ministerie eerder al. SP en GL willen dat de bezuiniging van tafel gaat.