Griepepidemie baart basisscholen zorgen

  0
  329

  Basisscholen kampen momenteel met een groot tekort aan invalkrachten en maken zich zorgen over de komende weken. Door de griepepidemie, die zich overigens nog steeds uitbreidt, hebben veel leerkrachten zich de afgelopen periode ziek gemeld. Voor sommige scholen zit er niets anders op dan de leerlingen naar huis te sturen. Dat meldt NOS.

  Joost Spijker, directeur van invalpool Transvita, spreekt van een ongekend aantal gevallen van ziekte. De vraag naar invallers kan Transvita de laatste dagen niet meer aan. Meer dan 800 aanvragen kwamen er binnen, waarvan er in één week maximaal 500 behandeld kunnen worden.

  Ook schooldirecteuren merken dat invalpools momenteel zo goed als leeg zijn. Het naar huis sturen van klassen is dan soms de enige oplossing, ook al is dat een verre van ideale situatie voor scholen. Om dat te voorkomen worden er eerst allerlei andere oplossingen bedacht, zoals het verdelen van de kinderen over andere groepen of het inzetten van ander personeel. Toch pakt ook dat niet altijd goed uit en moeten de leerlingen alsnog naar huis worden gestuurd.

  Gert Broekhuizen, schooldirecteur in Leusden, zegt dat leraren met steeds meer druk te maken krijgen door volle klassen. Dat er in het geval van ziekte geen andere oplossing is dan kinderen naar huis sturen noemt hij pure overmacht. Omdat veel van zijn leerkrachten nog niet hersteld zijn, vreest hij dat de situatie voor de komende dagen en weken niet verbetert. Broekhuizen hoopt dan ook op begrip van ouders. Volgens hem zou  het een goed idee zijn om in deze gevallen medewerkers van de buitenschoolse opvang en leerkrachtondersteuners in te kunnen zetten als noodoplossing. Broekhuizen hoopt dat hiervoor meer geld beschikbaar komt vanuit de overheid.