Eindelijk weer naar school, maar er mag bijna niks

Scholieren gaan dinsdag na tien weken weer naar hun middelbare school. Het Mondial College locatie Meeuwse Acker heeft alle verboden plekken afgezet met rood-wit lint.

Het ziet er kil uit, al die rood-witte linten op het Mondial College locatie Meeuwse Acker (vmbo). Ze geven aan waar leerlingen voorlopig niet mogen komen: Niet in de kantine, niet bij de kluisjes, niet op de zithoeken in de gangen. Het past in een lange rij nieuwe regels op school. Niet aan elkaar zitten, niet door de gangen dwalen, handen wassen bij binnenkomst, tafels schoonmaken na vertrek uit een lokaal.

Warm welkom

Ondanks, of dankzij, al die geboden en verboden kunnen scholieren in het voortgezet onderwijs vandaag na tien weken afwezigheid weer naar school. ,,Dit is niet hoe je leerlingen wilt ontvangen”, zegt locatiedirecteur Thomas Klein terwijl hij door de school loopt. ,,Maar we proberen ze wel een warm welkom te bieden.” Vanochtend is het plein feestelijk ingericht met luchtpoppen en muziek.

Ook de docenten proberen er het beste van de maken. Henk Hendrikx, leraar produceren, installeren en energie, geeft de derdejaars een opdracht waar leerlingen altijd naar uitzien: zelf een barbecue maken.  ,,Normaal doen we dat pas in het vierde jaar.”

Je komt snel te dichtbij

In zijn lokaal staan nog maar zes krukken en alleen dáár mogen de leerlingen zitten. Ze krijgen een nieuw paar handschoenen dat ze thuis moeten uitwassen. Gereedschap moet na gebruik gedesinfecteerd worden. Hendrikx heeft er alle vertrouwen in dat leerlingen zich aan de regels houden. Hij heeft meer twijfels over zichzelf. ,,Je komt snel te dichtbij. Normaal sta ik bij ze aan tafel om uitleg te geven, maar dat kan nu niet.”

Op de Meeuwse Acker worden dinsdag eerst de nieuwe regels doorgenomen, zodat iedereen weet wat hem of haar tot de zomervakantie te doen staat. Daarna worden de gewone lessen weer opgepakt. Toch zal het een ander einde van het schooljaar worden dan anders.

School als grote gelijkmaker

,,Dit is normaal een leuke tijd met uitjes, een schoolkamp en een sportdag. Sommige gezinnen hebben zelf niet de kans om zulke dingen te doen en dan is school een grote gelijkmaker”, zegt Klein. ,,De oneerlijkheid die is ontstaan, vind ik erger dan de lessen die we in de afgelopen maanden hebben gemist.”