Een doorstroomtoets voor kansengelijkheid

Leerlingen op de basisschool doen in plaats van een eindtoets een doorstroomtoets die gelijk na het schooladvies in groep 8 wordt afgenomen. En er komt voor alle kinderen een vast inschrijfmoment komen op 1 april.  Die plannen staan in een wetsvoorstel van minister Slob.

Gelijke kansen

Een belangrijk doel van het plan is dat alle leerlingen gelijke kansen krijgen. Geen harde beoordelingsmomenten meer, maar voor iedereen dezelfde mogelijkheden om op een ander niveau te komen. Dat ideaal zit al in de naamgeving van de toets: een doorstroomtoets in plaats van een eindtoets.

Door op meerdere momenten te toetsen wil minister Slob voorkomen dat er te veel druk komt te liggen op de eindtoets. En ouders in allerijl toetstrainingen voor hun leerlingen moeten regelen. Kansenongelijkheid speelt een rol. Hoogopgeleide ouders die genoeg budget hebben voor bijlessen, kunnen een hoger niveau voor hun kinderen afdwingen.

Start

De plannen van Slob moeten ingaan vanaf schooljaar 2022-2023. Leerlingen krijgen dan in januari het schooladvies van de leerkrachten en maken daarna in februari de doorstroomtoets. Op 1 april moeten ze zich dan inschrijven op een nieuwe school. Leerlingen kunnen zich nu nog op verschillende momenten inschrijven en daardoor kunnen kinderen met een bijgesteld schooladvies niet altijd op de gewenste school terecht.

Kritiek

Er zitten zeker goede punten in het wetsvoorstel, maar er zijn ook kritiekpunten. Want leiden de plannen wel tot kansengelijkheid? Door de naamgeving van de toets te veranderen, ontstaan er niet automatisch meer kansen in het onderwijs. Want ook al wordt er op meerdere momenten getoetst, feitelijk blijven dit beoordelingsmomenten.