Een complete lockdown, wat zou dat betekenen voor jou?

  0
  432

  Het aantal coronabesmettingen blijft toenemen, vrijdag meldde het RIVM 10.007 nieuwe positieve coronatests. In zestien Nederlandse veiligheidsregio’s is de coronasituatie ‘zeer ernstig’ op dit moment: het vierde en hoogste risiconiveau op de coronakaart. De laatste en vijfde stap is een complete lockdown: wat staat ons dan te wachten?

  Premier Rutte wilde vandaag in de persconferentie nog niets zeggen over aanvullende maatregelen. Het kabinet heeft een zogenoemde routekaart gemaakt. De volgende stap is een complete lockdown.

  Of die er gaat komen, is niet de verwachting, maar dit zijn de maatregelen die horen bij die laatste stap en die het kabinet nog zou kunnen nemen:

  1. Bezoek

  Op dit moment geldt een groepsgrootte van maximaal vier personen. Voor bezoek van familie en vrienden betekent dit dat je met maximaal drie personen van een ander huishouden mag samenzijn en dat maximaal één bezoek per dag mogelijk is.

  Bij een complete lockdown wordt de maximale groepsgrootte teruggebracht naar twee personen. Daarnaast wordt het uitnodigen van familie of vrienden afgeraden. Het advies is: blijf thuis.

  2. Reizen

  Wat betreft het reizen zouden er ook een aantal punten veranderen.

  Op dit moment is het dringende advies om de reisbewegingen te beperken, zowel in het binnen- als buitenland. Bij een complete lockdown verandert het ‘beperken’ in ‘vermijden’. Dit betekent dat alleen nog reizen zijn toegestaan die noodzakelijk zijn. Voor het buitenland geldt dat reizen naar gele gebieden vermeden moeten worden.

  3. Werk

  Thuiswerken was al de norm en blijft de norm, tenzij het niet anders kan. 

  4. Scholen

  Op dit moment kunnen kinderen en jongeren nog fysiek lessen volgen op de basisscholen en het voortgezet onderwijs. Ook is er sprake van fysiek onderwijs in het mbo, hbo en wo als de basisregels gevolgd kunnen worden. In de praktijk zijn echter veel scholen al overgestapt op online onderwijs.

  Bij een complete lockdown zal het mbo, hbo en wo volledig op slot gaan. Er zal dan alleen nog maar sprake zijn van online onderwijs. Bovendien komen er extra maatregelen voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs.

  5. Sportclubs, musea, pretparken

  Een dagje uit naar een pretpark, kunst bewonderen in een museum of flink zweten tijdens een sportles: het is nu nog mogelijk. Al zijn er ook op deze plekken beperkingen van toepassing, zoals sportwedstrijden die niet zijn toegestaan. 

  Bij een complete lockdown vallen al deze activiteiten in het water. De pretparken, musea, sportclubs, sauna’s, zwembaden en seksclubs moeten dicht. Ook zal alle binnensport en teamsport verboden worden. 

  6. Winkels

  Alle winkels zijn op dit moment geopend. Koopavonden zijn er niet en na 20.00 uur is er een verbod op alcohol in de supermarkten.

  Bij een complete lockdown blijven dezelfde regels van kracht. Wel mogen de veiligheidsregio’s ervoor kiezen detailhandel, zoals kleding- en schoenenwinkels, te sluiten.