Duizend laptops ASML naar scholieren uit arme gezinnen

  0
  413

  Gratis: duizend laptops, drie jaar oud, technisch perfect in orde, voorzien van Windows 10. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar het klopt wel.

  Stichting Leergeld Veldhoven-De Kempen krijgt deze duizend laptops van ASML. Dat loopt via ASML Foundations, dat onderwijsprojecten steunt in de zestien landen waar de Veldhovense multinational vestigingen heeft.

  De laptops gaan naar scholieren uit het werkgebied van de stichting die maandag beginnen op middelbare scholen en van wie de ouders onvoldoende middelen hebben om zelf een laptop te betalen. Voorzitter Wil van Egmond is bijzonder blij met de gift. De eerste driehonderd laptops zijn al uitgereikt aan de kinderen, de overige zevenhonderd volgen in de loop van het schooljaar. 

  Extra gift

  ASML Foundation steunt stichting Leergeld al vele jaren. Maar de duizend laptops vormen een extra gift. ,,Het idee komt van onze bestuursvoorzitter Peter Wennink”, zegt Christel Keizer, die de foundation leidt. ,,We moesten versneld veel laptops vervangen omdat we naar een ander systeem zijn overgegaan. Peter zei: waarom geven we die laptops niet aan Leergeld?” Zo gezegd, zo gedaan. 

  De laptops gaan eerst naar het bedrijf Sims in Eindhoven, dat computers herstelt en weer uitgeeft. Daar worden alle bestanden en software verwijderd en ondergaan alle apparaten een grondige opknap- en controlebeurt. Daarna wordt besturingsprogramma Windows 10 geïnstalleerd. Dat doet Sims voor een sterk gereduceerd tarief. Het bedrijf neemt de laptops aan het einde van hun levensduur terug voor recycling. 

  ,,Het zijn hele goede laptops, prima geschikt voor gebruik op school”, verzekert Keizer. ,,We willen een steentje bijdragen aan de samenleving. Scholen verplichten leerlingen om een computer aan te schaffen, maar dat wordt niet vergoed.” 

  Eisen

  Wil van Egmond is eerst met de leiding van de meest betrokken scholen gaan praten. Dat zijn het Sondervick in Veldhoven, het Rythovius in Eersel, Were Di in Valkenswaard en Pius X in Bladel. Want hij moest zeker weten dat de ASML-laptops  voldoen aan de eisen die de scholen daaraan stellen. 

  ASML Foundations heeft toegezegd om de komende drie jaar laptops die uit de roulatie gaan ook door te sturen naar stichting Leergeld. Dat zullen er niet zoveel zijn als nu in één keer. Maar het geeft wel continuïteit aan het project en maakt de stichting voor scholen ‘een fatsoenlijke gesprekspartner’, stelt Van Egmond. De gift kan voor veel ouders met lage inkomens een uitkomst zijn, weet hij. ,,Het gaat over mensen voor wie een uitgave van vijfhonderd euro onoverkomelijk is.”