De nieuwe leraar is een oud-bankmedewerker (of een verzekeringsagent)

  0
  166

  Verzekeraars en banken worden ingezet in de strijd tegen het lerarentekort. Werknemers uit de financiële sector die overwegen over te stappen naar het onderwijs, kunnen rekenen op begeleiding en een opleiding.

  De Nederlandse Vereniging van Banken en het Verbond van Verzekeraars sluiten vandaag een convenant met sectororganisaties uit het basis- en voortgezet onderwijs, lerarenopleidingen en het ministerie van Onderwijs. Zij spreken af om de drempels voor medewerkers die leraar willen worden weg te nemen. Zo krijgen kandidaten een oriëntatietraject om te kijken of het onderwijs wel bij hen past.

  Het convenant is bedoeld voor personeel uit de financiële sector dat boventallig is of het risico loopt om dat te worden en werknemers die uit zichzelf op zoek willen naar een andere baan. Woordvoerder Jelle Wijkstra van de Nederlandse Vereniging van Banken wijst er op dat de werkgelegenheid bij banken de afgelopen twintig jaar is gehalveerd en dat die trend zich de komende jaren nog doorzet.

  In de verzekeringswereld speelt boventalligheid minder, zegt algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars. Hij wil de werknemers in zijn sector vooral de regie over de eigen loopbaan geven. ,,Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen in onze sector heel geschikt zijn voor het onderwijs.” Op regionaal niveau is al ervaring opgedaan door Nationale Nederlanden en ASR. De Katholieke Pabo Zwolle begon in 2016 het programma ‘Van Rabo naar Pabo’, gericht op overbodig geworden bankmedewerkers.