Cyberpesten?! Wat je niet ziet bestaat niet!

Iemand pesten in de klas is zichtbaar. Het is duidelijk wie er pest en wie gepest wordt. Maar bij cyberpesten is dat anders. Met deze lessenreeks maakt u cyberpesten bespreekbaar en krijgt u inzicht in wat er achter de schermen kan spelen in de klas.

Cyberpesten

Bij cyberpesten kunnen pesters en gepesten in uw klas zitten zonder dat u het in de gaten heeft. Alles speelt zich online af en ook na schooltijd kan het pesten gewoon doorgaan! Durven zeggen wat er (online) gebeurt is niet altijd makkelijk.

Lesmateriaal

Respect Education Foundation heeft lesmateriaal ontwikkeld voor zowel het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Het materiaal is gratis op de site te downloaden en direct inzetbaar in de klas.

Het materiaal bestaat uit drie lessen: in elke les gaat u met de klas met een ander aspect van cyberpesten aan de slag. Van kennis over cyberpesten gaat u via pesten op sociale media naar het maken van afspraken over de klas online. Naast kennis komen ook ervaringen met cyberpesten aan bod.

Aan de hand van een powerpoint presentatie neemt u de leerlingen mee langs filmpjes en opdrachten. Klassikale, individuele en opdrachten in kleine groepjes wisselen elkaar af.

Materiaal primair onderwijs

Materiaal voortgezet onderwijs