Betere begeleiding ouders bij scheiding zorgt voor betere verwerking

    0
    179

    Om te voorkomen dat kinderen schade oplopen door scheiding van hun ouders, zijn er veel meer maatregelen nodig. Voor (aanstaande) ouders moet bijvoorbeeld relatietherapie toegankelijker, dus betaalbaarder worden. En als het toch tot een scheiding komt, zou een speciaal gemeenteloket voor scheidingen hulp kunnen bieden. Dit meldt ANP.

    Dat zijn enkele adviezen van het Platform Scheiden zonder Schade aan het kabinet. De commissie wordt geleid door oud-minister André Rouvoet van de ChristenUnie. Het Platform wijst erop dat per jaar ongeveer 70.000 thuiswonende kinderen meemaken dat hun ouders uit elkaar gaan. Ongeveer 16.000 kinderen hebben ernstige last van de gevolgen van de scheiding. In sommige wijken heeft 50 procent van de kinderen een van de ouders zien vertrekken. Het Platform stelt dat het al kan helpen als paren beter worden voorbereid op het ouderschap. En bij een scheiding moet er veel meer begeleiding komen voor de kinderen.

    Deskundigen pleiten al langer voor meer aandacht voor kinderen bij scheidingen. Het is voor kinderen van belang dat ze er op school over kunnen praten. Buiten school bestaan er al speciale kampen waarin kinderen steun krijgen om de scheiding te verwerken. Hierbij wordt er onder meer gepraat met elkaar en kunnen kinderen sportlessen of theaterles volgen. Er is professionele begeleiding aanwezig om de kinderen te ondersteunen.