Betere afstemming nodig tussen scholen en adviseurs

  0
  160

  Educatieve dienstverleners moeten beter met scholen optrekken bij het ontwikkelen en evalueren van hun aanbod. Dat staat in het advies Samen ten dienste van de school van de Onderwijsraad.

  Onder educatieve dienstverleners verstaat de Onderwijsraad onder andere methodemakers, toetsontwikkelaars, adviseurs, trainers en onderzoekers. Hun aanbod sluit nu niet goed aan op de behoeften van de scholen, dus dat moet beter.

  ‘Een goede afstemming is belangrijk omdat educatieve dienstverlening moet bijdragen aan kwaliteit en vernieuwing van onderwijs’, benadrukt de Onderwijsraad. Die adviseert daarom ‘dat scholen en aanbieders samen moeten optrekken bij het vaststellen van de behoeften van scholen en bij het ontwikkelen en evalueren van het aanbod’.

  Het is hierbij belangrijk, zo stelt de raad, dat alle betrokkenen een gelijkwaardige inbreng hebben. ‘Hiervoor is het nodig dat het eigenaarschap van leraren(teams) versterkt wordt en dat leraren hun behoefte actief naar voren brengen.’

  De Onderwijsraad benoemt ook de rol van schoolleiders. Zij moeten volgens de raad ‘een lerende cultuur stimuleren en daar tijd, ruimte en middelen voor vrijmaken’.

  Lees meer…