Basisscholen moeten miljoenen terugbetalen

  0
  2424

  Basisscholen hebben de afgelopen jaren ten onrechte 32 miljoen euro ontvangen voor kinderen die risico lopen achterop te raken. Dat geld moeten ze terugbetalen, meldt minister Arie Slob van Basisonderwijs.

  Scholen krijgen extra geld als de ouders van hun leerlingen laag zijn opgeleid. Ze moeten dat zelf navragen en doorgeven. Dat gaat geregeld mis. De regeling laat veel ruimte voor interpretatie, misbruik en oneigenlijk gebruik, stelde de Algemene Rekenkamer jaren geleden al vast.

  De administratie van de scholen is inmiddels “grotendeels op orde”, schrijft Slob. Hij wil voortaan graag op een andere manier bepalen of een school extra geld moet krijgen en dat niet meer aan de scholen zelf overlaten. Die nieuwe methode is al klaar, maar gemeenten, het onderwijs en de politiek zijn het nog niet eens over de precieze toepassing.

  Stakingen

  Woensdag staakten veel basisschoolleraren nog omdat ze vinden dat er meer geld naar het basisonderwijs moet gaan.

  Het nieuwe kabinet kondigde vorige week aan de komende jaren extra geld uit te trekken om de werkdruk tegen te gaan. In 2021 wordt dat jaarlijks 430 miljoen euro, maar dit jaar zou het nog bij 10 miljoen blijven.

  Vanaf het komende schooljaar gaat het om 237 miljoen euro extra, tot uiteindelijk 430 miljoen in het schooljaar 2021/2022. Dat betekent voor een school met 225 leerlingen ongeveer 35.000 euro extra, oplopend tot 65.000 euro in 2021/2022 en de jaren daarna.

  Maar volgens volgens PO in actie zijn de problemen nog niet opgelost met deze overeenkomst. “We hebben nog een enorm lerarentekort, waar nog veel investeringen in moeten plaatsvinden”, aldus woordvoerder Thijs Roovers eerder tegen NU.nl.