8 tips om social media te gebruiken in de klas

87 % van de Nederlandse kinderen in de leeftijd van 13 tot 16 jaar heeft een persoonlijke pagina op een netwerksite. Daarmee is Nederland koploper in Europa. Social media is daarom een uitstekend middel om je lessen aantrekkelijker en interactiever te maken voor je leerlingen.

Ben je nog niet overtuigd van het feit dat jongeren gemakkelijker leren als je gebruikt maakt van social media in je lessen? Bekijk dan eerst dit filmpje: Digitale uitdaging. Ook op Leraar24 vind je filmpjes over o.a. social media in het onderwijs.

Facebook, YouTube en online games hebben gemeen dat je ermee kunt communiceren met de buitenwereld, of dit nu met het mobieltje is, de spelcomputer, tablets of de computer. Daardoor ligt de wereld letterlijk aan je voeten. Je kunt vrienden worden met iemand uit je directe omgeving, maar ook met iemand in Japan, die je nog nooit ontmoet hebt.

De openheid van internet heeft onze kijk op privacy veranderd. Vooral voor kinderen vormt het blootgeven van te veel persoonlijke gegevens op internet een gevaar. Daarom is het belangrijk dat ouders en docenten jongeren wijzen op de mogelijkheden, maar ook op de gevaren van internet.

En dan nu de 8 Tips om social media te gebruiken in de klas:

1. Laat leerlingen filmpjes zoeken op youtube over een bepaald onderwerp, of zoek voor de les zelf een aantal filmpjes op. De video’s mogen goede en slechte handelingen bevatten. Aan de hand van het filmpje kun je discussiëren met de leerlingen over wat er goed of fout is.

2. Geef een workshop netwerken met behulp van Facebook, Hyves en Linkedin. Wijs op de mogelijkheden en de gevaren. (privacy en wat je eenmaal op internet zet, is vaak niet meer te verwijderen). Waarschijnlijk leer je ook nog het één en ander bij van je leerlingen;). Je kunt de leerlingen natuurlijk ook de opdracht geven om ze hier zelf presentaties over te laten voorbereiden en geven.

3. Bekijk eens het Ideeënboekje van Erno Mijland.

4. Bekijk het filmpje Nieuwe combinaties in het onderwijs van kennisnet, waar ook veel tips en tools te vinden zijn.

5. Social media als leeromgeving

E-learning heeft onderwijs op maat mogelijk gemaakt. Iedereen heeft een persoonlijke leeromgeving waardoor het sociale aspect van leren is komen te vervallen. De inzet van social media brengt de interactie terug.

6. Social media voor vakonderwijs

Leerlingen halen betere resultaten als ze zich de lesstof eigen kunnen maken op een manier die bij ze past en in een omgeving waar ze met elkaar in gesprek kunnen gaan over de inhoud. Social media daagt leerlingen uit met elkaar in gesprek te gaan over een specifiek vak of thema.

7. Social media als communicatiemiddel

Leerlingen zijn meer betrokken bij school waardoor uitval vermindert als er naast de gebruikelijke lesuren contact is tussen school en leerling over het leren. Social media bieden een platform voor dit gesprek tussen school en leerling.

8. Platform voor kennisuitwisseling of lesvoorbereiding tussen docenten

Social media bieden een platform voor kennisdeling tussen docenten, bijvoorbeeld ter voorbereiding van lessen.