5 tips om geen “saaie” docent(e) te worden

  0
  248

  Een tevreden leerling zien, als docent, geeft altijd voldoening. Een veel voorkomend  verwijt van leerlingen is dat het saai is in de les en dit niet motiveert. In een rapportage over 2016 van het LAKS staat dat 41 procent van de leerlingen tevreden is over hoe docenten lesgeven. Dit moet natuurlijk in de toekomst veel meer worden. Met deze tips zorg je ervoor dat jij geen “saaie” docent(e) wordt!

  1: Actualiteiten koppelen aan je lessen

  Leerlingen hebben het graag over dagelijkse gebeurtenissen. Ze zijn constant online op hun mobiele telefoon en zijn up-to-date van alle actualiteiten. Ze vinden het dan ook leuk om de lesstof die gegeven wordt te combineren met deze actualiteiten. Lessen over de verkiezingen die in Nederland spelen bijvoorbeeld, of door een koppeling te maken tussen conflicten van vroeger en nu.

  2: Variëren in hoe je lesgeeft

  Leerlingen houden van veranderingen en dus ook in de lessen. Van gewoon lesgeven en toetsen geven, naar discussies met elkaar voeren en inspirerende verhalen vertellen. Dat is wat leerlingen bezighoudt en waardoor zij een les niet saai vinden. Dit motiveert niet alleen de leerlingen, wat kan leiden tot betere cijfers, maar ook voor jezelf kan dit motiveren. Je moet je werk wel leuk blijven vinden!

  3: Breng het in de praktijk

  Leerlingen moeten tegenwoordig al vroeg nadenken over hun toekomst en wat ze moeten gaan studeren en willen gaan worden. Door de lesstof in praktijk te brengen kan je hen laten richten op hun latere, professionele toekomstbeeld. Denk bijvoorbeeld aan een buurtonderzoek, projecten, maar ook solliciteren in de klas en presenteren.

  4: Daag je leerlingen uit

  Het kan voor leerlingen heel vervelend zijn als ze telkens verteld wordt wat ze moeten doen. Daag ze uit door zelf doelen op te stellen en plannen te maken. Dit hebben ze uiteindelijk in de toekomst ook nodig. Daag ze uit, maar drill ze niet. Haal het meeste uit de leerlingen!

  5: Beloon goede inzet

  Leerlingen zijn kinderen en die zijn altijd op zoek naar waardering en goedkeuring. Geef complimenten wanneer ze iets goed hebben gedaan en beloon ze bijvoorbeeld door een keertje minder huiswerk. Straf heeft bijna altijd een negatieve invloed op de relatie tussen docent(e) en leerling. Wees positief, geef ze complimenten en beloon ze daar ook voor. Ook de leerlingen werken hard.

  Ben jij nou iemand die ook een bijdrage wil leveren aan het onderwijs? Les wil geven en voor de klas staan? Maar heb jij niet de juiste bevoegdheden hiervoor. DIT IS WIJS biedt een PABO-opleiding aan, DIT IS WIJS Talents, waarbij de cursist een versneld traject doorloopt tot vakbekwame docent(e). Met deze PABO-opleiding haal je het internationaal erkende HBO-bachelorgetuigschrift Lerarenopleiding Basisonderwijs waarmee je de titel Bachelor of Education mag voeren.