5 manieren om onderwijs te ontwikkelen: de curriculumkit in actie!

0
298

Hoe ontwerp je nu effectief, goed en leuk onderwijs, samen met collega’s? Waar begin je, en hoe zorg je dat je overzicht houdt? Welke keuzes maak je, en waarom die je dat? Dit soort vragen (en nog veel meer) liggen aan de basis van de CurriculumKit. Met behulp van de Kit werk je met je team stap voor stap naar betekenisvol onderwijs, en daarbij heb je meer dan 1 manier!

Inmiddels hebben al veel verschillende teams de kit gebruikt, en altijd met plezier én succes. Sterker: binnen verschillende scholen en opleidingen wordt het nu ingezet als de standaard manier om onderwijs te ontwikkelen. Het leuke daaraan is dat we hierbij zelf ook ontdekken dat er andere manieren zijn om de CurriculumKit in te zetten.

Opzet van de CurriculumKit

In de basis is de CurriculumKit vooral een goede manier om vanuit backward design vorm te geven aan een curriculum. Onder het curriculum wordt hier verstaan: een plan om te leren. Kortom: het begrip ‘curriculum’ klinkt groot, maar het gaat over een afgebakend gedeelte binnen het onderwijs. Een verzameling van doelen waarmee een bepaald onderwerp of concept behandeld wordt.

Vanuit deze doelen wordt er gedacht over de toetsing (hoe maak je het leren zichtbaar?) en over de succescriteria die hierbij horen. Van daaruit denk je over de activiteiten die nodig zijn om de doelen te behalen. Deze ‘constructive alignment’ helpt om te zorgen voor effectief onderwijs, waarbinnen daardoor veel mogelijkheden zijn om andere keuzes te maken.

Op Vernieuwenderwijs lees je het hele artikel