De vakantie is weer afgelopen en voor je het weet zit je weer in het ritme van lesvoorbereidingen, nakijkwerk, oudergesprekken. Of toch niet? In plaats van krampachtig proberen vast te houden aan die vakantiegedachten, zijn er andere manieren om gedurende de dag subtiel herinnerd te worden aan de zon op je gezicht, smaakvolle tapas op de boulevard en swingende muziek op het strand.

We hebben de 5 beste apps voor jou op een rijtje gezet om die heerlijke vakantie flow terug te laten komen.

1. Vang je ideeën en ‘must-see’ plekken

Wunderlist helpt je om je ideeën vast te leggen, to-do lijstjes op te stellen en een overzicht te maken van plekken in de wereld die je altijd nog eens wilt zien. Je kunt lijstjes maken en ze delen met vrienden en collega’s. Ideaal om je boodschappenlijstjes te delen met je partner en taken toe te wijzen aan collega’s bij projecten. Ook heel erg handig voor een overzicht van je favoriete films, muziekcollectie of wat je maar wilt catalogiseren. Je kunt zelf instellen hoe en hoe vaak je hier aan herinnerd wilt worden en je notificaties ontvangen op verschillende apparaten.

De app is gratis te downloaden en te gebruiken, Wunderlist Pro biedt uitgebreidere opties. Tip: voeg foto’s of andere bestanden toe aan je herinnering om weer even weg te dromen.

2. Playlists van je favoriete muziek

Herinneren doe je met al je zintuigen, zo kan een bepaalde geur of smaak je weer helemaal terugbrengen naar die stedentrip in Parijs of strandvakantie in Spanje. Vaak wekt muziek de sterkste herinnering op. Dat ene nummer waar je de hele zomer op hebt gefeest en welke je maar niet uit je hoofd kreeg. Muziek brengt je meteen terug naar die tijd!

Maak een playlist met je favoriete muziek van afgelopen zomer en luister deze af en toe op vol volume (bij voorkeur met een cocktail in je hand). Bewaar deze playlist goed: hoe ouder de herinneringen, des te nostalgischer en sterker de gevoelens. Spotify is ideaal om zowel je eigen playlists, als voorgemaakte playlists te beluisteren. Spotify is gratis te downloaden en te gebruiken. Met een premium abonnement krijg je onbeperkt toegang tot de database met miljoenen liedjes op je smartphone.

3. Vamos a bailar…

Er is niets wat je meer vakantiegevoel geeft dan een vreemde taal. “Deux croissant s’il vous plaît” brengt je meteen terug naar dat kleine bakkerijtje met vriendelijke Franse meisje die je tips geeft over de omgeving. Hoe leuk is het als je je collega’s in het Italiaans kunt begroeten, in het Zweeds kunt bedanken en in het Portugees om de hagelslag kan vragen aan de ontbijttafel?

Duolingo is een leuke app waarmee je spelenderwijs een taal kunt leren. Elke les bestaat uit lezen, luisteren, spreken en vertalen. Vanwege de gebruiksvriendelijke interface is het ideaal om dit samen met je klas te gebruiken tijdens de taallessen! Duolingo is vooral geschikt voor Engelse les, Babbel is een professionelere app om meer vreemde talen te leren. Met Babbel kan je je favoriete gespreksthema kiezen en je voortgang makkelijk bijhouden. Duolingo is gratis te gebruiken. Bij Babbel is de eerste les gratis, daarna kan je een abonnement afsluiten.

4. Prikkel je zintuigen

Nooit meer inspiratieloos een magnetronmaaltijd opwarmen! Met de app ‘Recept van de dag’ van 24 Kitchen ontvang je elke middag een nieuw recept voor een gezonde maaltijd. Zoek op thema en ga in het weekend aan de slag met Spaanse pinchos, Franse coq au vin of maak een lekkere Thaise curry.

De recepten worden duidelijk uitgelegd in zowel een geschreven bereidingswijze als ook kookvideo’s. Met alle ingrediënten overzichtelijk op een rijtje heb je altijd je boodschappenlijstje op zak. Zoek specifiek op vlees-, vis- en vegetarische gerechten en laat je verrassen!

5. Ga er op uit!

Tijdens de vakantie heb je genoeg tijd voor allerlei uitjes. Even naar het strand, een dagje naar de dierentuin, pretpark of een museumbezoek. Maar waarom zou je daar na de zomer mee stoppen? Ook wanneer je jas weer tevoorschijn is en je in je lange broek naar buiten moet, is het leuk om er op uit te gaan!

Wees eens toerist in eigen land. Nederland barst van de bekende en onbekende hoogtepunten! Geniet van de natuur op de Hoge Veluwe, bezoek historische steden zoals Den Haag en Utrecht en ga eens uitwaaien op het strand. Wist je dat Nederland de hoogste museumdichtheid ter wereld heeft?

Met de gratis VVV app krijg je tips en ideeen voor uitjes in Nederland. De app biedt je op overzichtelijke wijze steeds de meest actuele en verrassende vrijetijdsinformatie per plaats. Of het nu gaat om evenementen, bezienswaardigheden, restaurants, winkelen of uitgaan; VVV toont je de mogelijkheden.

Naast je vakantie flow wil jij toch ook je werkplezier centraal stellen dit schooljaar? Kom naar Leraren maken het verschil – van werkdruk naar werkplezier en krijg inspiratie, inzichten en praktische tips om je werkplezier hoog te houden! Ik schrijf me NU in en krijg 10% Early Bird korting.

Redactie: Leraren maken het verschil