14 miljoen zelftesten onderweg naar scholen

Basisscholen, middelbare scholen en scholen voor speciaal onderwijs krijgen vanaf deze week zelftests geleverd om coronabesmettingen bij leraren en ander onderwijspersoneel in een vroeg stadium te kunnen opsporen. De tests vormen een aanvulling op de bestaande maatregelen op scholen, zoals het afstand houden en handen wassen.

Testvoorraad

Het is de bedoeling dat alle scholen binnen twee weken een testvoorraad hebben liggen voor ongeveer twee weken. Tot aan de zomervakantie worden in totaal veertien miljoen zelftests geleverd. Daarmee kan onderwijspersoneel zich twee keer per week preventief testen. Hiermee kunnen  besmettingen sneller worden opgespoord en uitbraken zoveel mogelijk worden voorkomen. Binnen twee weken zijn alle scholen voorzien van zelftesten voor ongeveer twee weken. Daarna worden er elke week nieuwe sets testen geleverd. In totaal gaat het om 14 miljoen zelftesten tot aan de zomervakantie.

De zelftesten worden preventief ingezet voor onderwijspersoneel en het afnemen is altijd vrijwillig. De testen worden ook beschikbaar gesteld voor het personeel van de kinderopvang als de opvang in hetzelfde gebouw zit als de school. Personeelsleden kunnen de test twee keer per week thuis uitvoeren wanneer ze geen klachten hebben. De testen zijn eenvoudig af te nemen, doordat ze minder diep de neus in gaan dan de reguliere coronatesten in de GGD-teststraat.

Testen van Leerlingen

Middelbare scholen krijgen vanaf vandaag ook testen geleverd voor het risicogericht testen van leerlingen en onderwijspersoneel. Dat betekent dat daar wordt getest op het moment dat er een besmetting op school bekend is. De zelftesten zijn voor leerlingen en leraren die wel afstand hebben gehouden tot de besmette persoon, maar bijvoorbeeld in dezelfde ruimte hebben gezeten.

Voor meer info: http://www.zelftesteninhetonderwijs.nl/