10 tips: Hoe houd je een lastige klas in toom?

Je hebt geen grip op de groep, van lesgeven komt niets terecht en je nachtrust lijdt eronder. Dat zijn de zure ingrediënten van een ‘vervelende klas’. Hoe houd je die klas in toom? Tien tips.

1. Neem even afstand

Doe een stapje terug en laat het idee dat je een les af moet maken even los.

2. Doorbreek de routine

Als je werkwijze niet aansluit bij de behoefte van de klas, is het tijd voor iets anders.

3. Vraag advies

Blijf niet in je eentje ploeteren. In gesprek met collega’s over een kind kom je tot plannen en ideeën.

4. Stel regels op met je klas

Drie tot vijf klassenregels volstaan, maar zorg ervoor dat kinderen zich eraan houden.

5. Blijf rustig

Probeer niet over je klas heen te schreeuwen. Zij zijn met meer.

6. Bespeel de zwijgende meerderheid

Investeer in een sociaal emotioneel vaardigheidsprogramma dat kinderen leert hun verantwoordelijkheid te nemen.

7. Zet in op groepsvorming

Individuen vormen een groep wanneer er gezamenlijke doelen zijn. Onderlinge competitie is daarin een storende factor.

8. Zit er kort op

Even oogcontact kan voldoende zijn. Kinderen hebben soms niet door dat ze de zaak verstoren.

9. Laat ze niet alleen in de pauze

Tijdens het speelkwartier vinden ruzies, sorry-momenten en plagerijen plaats.

10. Luister

Probeer te ontdekken wat kinderen denken en voelen en durf je kwetsbaar op te stellen. Vraag: ‘Heb ik iets verkeerd gezegd waar jij last van hebt?’