Minder kinderen gepest op middelbare scholen

Het aantal kinderen dat wordt gepest op middelbare scholen is afgenomen ten opzichte van twee jaar geleden. Op basisscholen is het aantal gepeste kinderen gelijk gebleven.

Dat schrijft minister van Onderwijs Arie Slob maandag in een Kamerbriefaan het begin van de Week tegen Pesten.

Een op de tien kinderen zegt zeker een keer per maand op school te worden gepest. Dat is evenveel als in 2016, maar in 2014 was dat aandeel nog 14 procent.

In het middelbaar onderwijs zeggen veel minder kinderen dat ze worden gepest: 5 procent stelt maandelijks met pesterijen te maken te hebben. In 2016 was dat aandeel 8 procent en twee jaar eerder 11 procent.

Online pesten komt minder vaak voor dan persoonlijk pesten op basisscholen. De meeste kinderen die worden gepest, worden op school gepest. Bij ongeveer 8 procent van de kinderen die wordt gepest, gebeurt dat online.

Op middelbare scholen neemt online pesten toe tot 21 procent. Persoonlijk pesten gebeurt daar in 45 procent van de gevallen.

“Dit is echt een geweldige prestatie van scholen, leraren, leerlingen, ouders en alle anderen die hier de afgelopen jaren hard aan gewerkt hebben”, stelt Slob in de brief.

‘We kunnen niet achteroverleunen’

De minister vindt het echter nog niet genoeg. “Ieder gepest kind is één te veel. Het tegengaan van pesten vergt een lange adem. We kunnen niet achteroverleunen na deze cijfers.”

Volgens Slob helpt het dat iedere school een aanspreekpunt heeft. Wat nog verbeterd kan worden, is dat kinderen sneller naar de vertrouwenspersoon stappen om te laten weten dat ze worden gepest, zegt de minister.

Ook moet volgens hem beter gecontroleerd worden of er wordt gepest, bijvoorbeeld met anonieme vragenlijsten. Scholen zouden die vragenlijsten moeten afnemen en de gegevens moeten dan worden doorgegeven aan de inspectie, vindt Slob.