‘Zo snel mogelijk website over gevaarlijke challenges’

De choking game? De ouders van de 16-jarige Tim Reynders hadden nog nooit gehoord van het wurgspel dat hun zoon precies een jaar geleden fataal werd. Ze zamelen nu geld in voor een website met informatie over de laatste challenges onder kinderen en de gevaren hiervan.

“Tim, we zijn er weer”, riepen moeder Anita, vader Geert en zus Anna toen ze een jaar geleden weer thuis kwamen van een voorstelling. Geen reactie. Geert was de eerste die naar boven liep. In het trapgat vond hij zijn zoon.

Ceintuur om zijn hals

De choking game werd een tijdje door veel pubers via internet gespeeld: jezelf of iemand anders de adem benemen om in een roes te raken en daar een filmpje van maken. Bij Tim ging het mis: hij kon de ceintuur die hij om zijn hals had niet meer loskrijgen.

Het is nog altijd een raadsel waarom de altijd zo bedachtzame en voorzichtige Tim aan het wurgspel is begonnen. “Dit past totaal niet bij hem.” Een antwoord op het raadsel zal niet meer komen. Het onderzoek van de politie en een ingehuurde ict-expert heeft niets opgeleverd.

Absurde wereld van online challenges

Na de dood van Tim ging voor Anita, Geert en Anna een totaal onbekende wereld open van gevaarlijke en absurde online challenges. Een lepel kaneel doorslikken (cinnamon challenge), het hyperventilatiespel, het eten van vaatwasmiddel (tide pod challenge) en ga zo maar door. Daar moeten ouders en leerkrachten vanaf weten, vonden ze.

“We willen zo snel mogelijk een website opzetten met relevante informatie over de laatste challenges en de gevaren hiervan”, schrijft het gezin nu op doneeractie.nl. Vanmiddag stond de teller op ruim 4500 euro aan donaties.

Een groep jongeren zal de website up-to-date houden met de laatste trends. Een medisch team zal de gevaren beoordelen. “Het gat tussen wat leerkrachten weten en waar jongeren mee bezig zijn, wordt steeds groter en gaat niet vanzelf gedicht worden, denk ik”, licht vader Geert toe.

Lachend elkaars keel dichtknijpen

Anita en Geert zijn zich ervan bewust dat informatie over challenges ook voor kopieergedrag kan zorgen. Toch denken ze dat het beter is te wijzen op de gevaren dan erover te zwijgen. Anita: “In die filmpjes knijpen kinderen elkaars keel dicht en lachen ze erom. Ze komen even in een roes, maar kunnen al blijvende hersenschade overhouden aan dat grapje.”

Of nog erger. Gisteravond tien uur stonden vader, moeder en zus weer op die plek bij de trap. Ze dachten terug aan die zaterdagavond van vorig jaar. Anita: “De muur van het trapgat, dat is het laatste wat hij heeft gezien. Zijn laatste blik op de wereld.”