Wilhelmus verplichte lesstof? Dat gaat nog zeker 2 jaar duren

Het was een veelbesproken maatregel van het kabinet: verplichte Wilhelmus-lessen. Uit navraag bij het ministerie blijkt dat de volksdienstlessen nog wel even toekomstmuziek blijven: het gaat nog zeker twee jaar duren om alles voor elkaar te krijgen.

CDA-leider Sybrand Buma stond erop: scholen moeten leerlingen les gaan geven in de tekst, betekenis en melodie van het Wilhelmus. De Wilhelmusles werd kabinetsbeleid én veelbesproken. Er klonken lovende woorden, maar ook veel kritiek.

Duurt nog jaren

Maar na negen maanden Rutte III lijken de lessen in het volkslied verwaterd. De invoering gaat nog een tijd duren, blijkt uit navraag van RTL Nieuws bij het ministerie van Onderwijs.  ​”Het Wilhelmus wordt onderdeel van het nieuwe curriculum. De les wordt onderdeel van het ‘burgerschap onderwijs'”, laat een woordvoerder van het ministerie desgevraagd weten.

En dat is niet zomaar geregeld. “In het voorjaar van 2019 zal er een update komen over hoe het er zo’n beetje uit moet gaan zien. De curriculumherziening gaat naar verwachting in 2020 in.” Voordat het Wilhelmus daadwerkelijk een ‘verplicht nummertje’ gaat worden voor scholen, zijn we nog dus zeker twee jaar verder.

‘Symbolische totempaal’

Daar zal niet iedereen rouwig om zijn. Slechts 1 op de 3 scholieren vindt het een goed idee, blijkt uit een eerder gehouden enquête onder meer dan duizend leerlingen van  scholieren.com.

Politiek commentator Frits Wester: “CDA-leider Sybrand Buma heeft hier tijdens de campagne een soort symbolische totempaal van gemaakt en er ook op gehamerd dat het snel moest gebeuren. Het moet een flinke tegenvaller zijn dat het nog even duurt.”