Nieuw traineeship in het onderwijs voor ambitieuze leraren in spe

Begin maart 2018 is het startschot gegeven voor ‘Trainees in onderwijs’. In dit traineeship worden academici opgeleid tot eerstegraads bevoegde onderwijsprofessionals die werelden binnen en buiten de school verbinden. Een hele nieuwe doelgroep van ambitieuze academici wordt aangesproken door hen de kans te bieden om het docentschap te

combineren met het realiseren van betekenisvolle ontwikkelingen voor het onderwijs.

Vele jonge academici voelen de drang om maatschappelijke betekenis te kunnen geven aan hun loopbaan, maar willen graag meer dan alleen voor de klas staan. Een combinatie met andere werkzaamheden als een hybride docent, of afwisselend docent zijn in een circulaire carrière zijn mogelijkheden die hen erg aanspreken. Het traineeship faciliteert de kick-start van precies zo een loopbaan waarbij vele opties open liggen binnen een breed maatschappelijk netwerk. Trainees in onderwijs biedt ondernemende en leergierige academici deze kans.

Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met de VO-raad, Inter-universitaire lerarenopleidingen (ICL), Vereniging van Universiteiten (VSNU) en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Het bouwt daarbij voort op de succesvolle aspecten van de eerdere traineeships in het onderwijs Eerst de Klas (EDK) en het OnderwijsTraineeship (OTS).

Impact op school

Voor scholen zijn trainees interessant omdat zij de kwaliteit van hun onderwijs een impuls kunnen geven. Zij halen met de trainees immers jong talent in huis die bijdragen aan de school als lerende organisatie. De rector van Het Joke Smit College, Wilma de Vries, wil daarom graag meedoen: “Trainees nemen de buitenwereld en een lerende cultuur mee.  Vragen die op school liggen willen ze oppakken en onderzoeken. Als rector kunnen ze mij hierbij adviseren. Hun bijdrage en enthousiasme biedt een enorme meerwaarde voor de school.”