Meer beweging op basisschool: wat moet er volgens jou gebeuren?

  2
  287

  Minister Arie Slob van Onderwijs wil ervoor zorgen dat basisscholen meer bewegingsonderwijs aanbieden aan kinderen. Met de PO-Raad is hij van plan ‘aanvullende acties af te spreken’ om dat doel te realiseren. Dat meldt VOS/ABB.

  Slob komt met deze reactie nadat hij vragen kreeg van VVD-Kamerlid (en sportman) Rudmer Heerema. Hij stelde die vragen op zijn beurt naar aanleiding van berichten over de zorgwekkende ontwikkelingen van kinderen op het gebied van bewegingsvaardigheid, die vorige week in het nieuws kwamen.

  Slob noemt deze ontwikkeling geen goede zaak. Om die reden wil hij met de PO-Raad om de tafel om bewegingsonderwijs op basisscholen flink op de kaart te zetten. Hoe de ‘aanvullende acties’ waarover Slob spreekt eruit komen te zien, is nog onduidelijk. Onwaarschijnlijk is echter dat er op elke basisschool een vakleerkracht gymnastiek wordt ingezet, omdat de PO-Raad vorig jaar al aangaf dat die maatregel te duur uitvalt.

  Wat moet er volgens jou gebeuren?

  Wat moet er volgens jou gebeuren om ervoor te zorgen dat basisscholen meer bewegingsonderwijs aanbieden aan kinderen? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

  2 Reacties

  1. Beste meneer Slob,

   Misschien kent u mij nog uit Zwolle, de basisschool heette toen de Deddensschool. ik ben nog steeds werkzaam bij de kleuters en ben nog steeds een groot voorstander van optimaal bewegen, zowel binnen als buiten. Mijn ervaring is dat een vakleerkracht gym voor de hele school, en zelfs bij kleuters, het bewegen op de basisschool op een hoger plan brengt, de afgelopen 2 jaar heb ik van dit voordeel mee mogen profiteren. Vakleerkrachten voor de groepen 1 tot en 8 en een optimale subsidie hiervoor juich ik toe!

   Met vriendelijke groet,

   Truus Hendriks-Roth.
   Basisschool De Horizon Hoogland

  2. De PO raad vindt de inzet van drie uur bewegingsonderwijs niet haalbaar, maar 2 uur bewegingsonderwijs door een vakleerkracht is prima haalbaar. Zeker nu er ook structureel meer geld voor werkdrukverlaging naar het onderwijs gaat kan hier een (klein) deel extra voor gereserveerd worden. De maatregelen die de PO raad tot nu heeft genomen is dat nog steeds 25% van de kinderen structureel te weinig gym krijgt en dat er nog altijd door onbevoegden bewegingsonderwijs wordt gegeven. Minister Slob: borg het vak goed met minimaal 2 uur in de week gegeven door een vakleerkracht. Laat scholen verder meer bewegen in en rondom de school borgen vanuit hun eigen visie en mogelijkheden die zij hebben met de aanwezige vakleerkracht en specialisten sportieve en gezonde school die via de pabo’s opgeleid worden om o.a. meer bewegen op hun school te ontwikkelen naast de lessen bewegingsonderwijs.