‘Gemeenten moeten alle kinderen met dyslexie helpen’

Gemeenten moeten de zorg betalen voor alle kinderen met dyslexie en niet – zoals ze nu doen – alleen voor kinderen met ernstige dyslexie. Dat kan de consequentie zijn van een uitspraak van de Rechtbank Overijssel.

De ouders van een jongetje van 10 met problemen met lezen en spellen zijn naar de rechter gestapt, omdat de gemeente Zwolle de dyslexiezorg voor hun zoon niet betaalt. Zwolle vergoedt alleen de zorg aan kinderen tussen de 7 en 13 jaar met ernstige enkelvoudige dyslexie (EED).

Bijna alle gemeenten stellen die eis, weet een woordvoerder van het Regionaal Instituut Dyslexie (RID) uit Arnhem, een grote, landelijke aanbieder van dyslexiezorg. De Rechtbank stelt nu dat dyslexie een psychisch probleem is en wijst erop dat de Jeugdwet voorschrijft dat gemeenten kinderen met psychische problemen moeten helpen. Dat betekent dat Zwolle het vergoeden van dyslexiezorg niet mag weigeren omdat het jongetje geen EED heeft.

,,Een fantastische uitspraak’’, reageert Karin Jahromi van patiëntenvereniging Impuls & Woortblind. ,,Omdat dyslexie meer is dan last hebben met lezen en schrijven. Je kijkt op een andere manier naar de wereld. Zo zijn mensen bijvoorbeeld meer visueel ingesteld, terwijl het onderwijs niet op beelddenken is ingesteld. Dat drukt weer het presteren.’’

Gemengde gevoelens

Bij het Regionaal Instituut Dyslexie wordt met gemengde gevoelens gereageerd op de uitspraak. ,,Aan de ene kant vinden we het goed dat de rechter nu zegt dat dyslexie een psychische stoornis is, net als autisme’’, zegt directeur Remco Reij.

,,Gemeenten krijgen geld voor de hulp aan deze kinderen’’, vervolgt Reij. ,,Onze zorg is dat als gemeenten nu worden gedwongen alle hulp aan kinderen met dyslexie te betalen, straks zo weinig geld per kind overblijft dat we de kinderen met ernstige dyslexie niet goed meer kunnen helpen.’’

81.000 kinderen

Het ministerie van Volksgezondheid laat weten de uitspraak te bestuderen. Datzelfde doet de gemeente Nijmegen, die net een deskundige heeft aangesteld om te beoordelen welke kinderen met dyslexie-diagnose een behandeling vergoed krijgen. In Nijmegen gaat het om dubbel zoveel kinderen als op grond van het landelijk gemiddelde verwacht mag worden. De deskundige zou dit aantal moeten verminderen, maar deze uitspraak haalt die aanpak onderuit, concludeert de Nijmeegse PvdA-fractievoorzitter Ammar Selman.

Een studie wijst uit dat ongeveer 3,6 procent van alle Nederlandse leerlingen tussen de 7 en 13 jaar ernstige dyslexie heeft. Het totale aantal kinderen met een vorm van dyslexie zou het dubbele zijn: 7,2 procent (ruim 81.000 kinderen).