‘Gebrekkige ventilatie op scholen veroorzaakt hoofdpijn’

Leerlingen en docenten op tientallen basisscholen hebben last van hoofdpijn en misselijkheid doordat de ventilatie in het gebouw niet deugt. Dat meldt de NOS op basis van het KRO-NCRV-programma Reporter Radio dat eigen onderzoek heeft gedaan.

Schoolbesturen zeggen dat de mechanische luchtventilatie in de vaak pasgebouwde scholen niet goed werkt. Daardoor is het in de winter te koud en in de zomer te heet. Soms kunnen de ramen van het klaslokaal niet open, waardoor er geen frisse lucht binnenkomt.

In scholen waar de mechanische ventilatie wel goed werkt, maakt de apparatuur soms erg veel lawaai. Daarom zetten sommige scholen de ventilatie toch maar weer uit.

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht bekijken op scholen in Limburg wat de invloed is van het binnenklimaat op de leerprestaties. In bijna 300 klaslokalen hangen sensoren die onder meer de luchtvochtigheid en geluid meten. De gegevens daarvan worden gekoppeld aan de cito-scores van de leerlingen, aldus de NOS.