‘Mijn examenperiode loopt van november tot juni’

Niet alleen leerlingen zijn druk met de eindexamens, ook achter de schermen gebeurt er veel. Van leraren tot tweede correctors en van rectors tot ouders.

,,Even mijn map erbij pakken hoor,” roept Roos van Boxtel terwijl ze op zoek gaat naar haar map. Als administratief medewerkster is zij verantwoordelijk voor ‘pooling’: het koppelen van tweede correctoren aan de leraren van het Mill Hill college in Goirle. Wanneer een examen gemaakt wordt, wordt dit eerst nagekeken door de leraar die het vak geeft. Daarna wordt het, via de pooling, doorgestuurd naar een andere school. Dat gaat allemaal met behulp van een grote map. ,,Ik ben al vanaf november hiermee bezig. Zodra ik weet welke leraren een examen afnemen, komt dit in mijn map. Hier staat in welke corrector bij welk examen hoort, maar ook van wie wij werk binnenkrijgen”, vertelt Van Boxtel.

Spannend

In de tien jaar dat Van Boxtel als administratief medewerkster werkt, is er maar één keer iets misgegaan. Toen kregen twee leraren een onderling meningsverschil, niet iets waar Van Boxtel direct iets aan kan doen. Gelukkig helpt in zo’n geval de examensecretaris. Toch blijft het ieder jaar een beetje spannend. ,,Het is aan mij om ervoor te zorgen dat leraren op tijd hun werk nakijken. Ook het op tijd opsturen en ontvangen van de examens is iets waar ik me mee bezig houd. Wanneer iets te laat binnenkomt, word ik erop aangesproken.”

Hobby

Dit jaar is Van Boxtel verantwoordelijk voor de examens van 314 eindexamenleerlingen van het Mill Hill college. Dit brengt haar geen extra stress, ze vindt het voornamelijk heel leuk. ,, Het is bijna een hobby van me. De spanning en het feit dat leerlingen niet weten dat dit gebeurt, maakt het voor mij extra leuk”, vertelt Van Boxtel lachend. Toch is ze ergens wel ook wel blij wanneer de examenperiode erop zit. “Ik ben er van november tot en met juni mee bezig. Het is heel veel werk, zelfs in mijn vrije dagen kom ik ervoor terug. Dus wanneer de periode achter de rug is, ben ik altijd wel een beetje opgelucht.”