50 kinderboekenschrijvers leveren succesvolle strijd voor taalsterke kinderen

In acht regio’s, waaronder Rotterdam en omgeving, Den Haag, Leiden, Noord-Brabant en Groningen, nemen 11.000 leerlingen van 50 basisscholen afscheid van hun Schoolschrijvers: kinderboekenauteurs die zich een half schooljaar aan een basisschool verbinden. De schrijvers maken van taal een spannend avontuur en vergroten zo de lees- en schrijfvaardigheid van kinderen.

Het halfjaar-programma is ontwikkeld speciaal voor kinderen op basisscholen ter preventie van laaggeletterdheid. De Schoolschrijver heeft als missie om ieder kind taalsterk te maken en daarmee klaar voor de toekomst. Samen met kinderboekenauteurs, bibliotheken, stichting Lezen, het Kinderboekenmuseum en andere partners zet De Schoolschrijver zich hiervoor in. Onder anderen kinderboekenauteurs Anna van Praag, Dolf Verroen, Bies van Ede, Arend van Dam en Maren Stoffels waren dit schooljaar actief als Schoolschrijver.

Vrijdag 1 juni in de Stadsschouwburg Amsterdam zwaaien leerlingen van 16 hoofdstedelijke basisscholen hun Schoolschrijvers uit tijdens het slotprogramma. Verspreid door de schouwburg dragen zij (hun) verhalen, gedichten en teksten voor aan elkaar, ouders en leerkrachten. Ook vindt de boekpresentatie plaats van jeugdroman Justins rivaal, geschreven door Schoolschrijver Lydia Rood en Schoolschrijver-leerling Jason. Gezelschap De Dansers treedt op met de dansvoorstelling Pokon.

In Friesland neemt (31 mei) het Schoolschrijver-duo Dolf Verroen en Mindert Wijnstra in het bijzijn van de commissaris van de Koning Arno Brok niet alleen afscheid van de leerlingen, maar ook van hun meerjarig Schoolschrijverschap.

De Schoolschrijver strijdt voor taalsterke kinderen

Laaggeletterdheid is een groot probleem in ons land. Onlangs gepubliceerde onderzoeken tonen dit opnieuw aan: een derde van alle leerlingen verlaat de basisschool met een leesachterstand. De Schoolschrijver zet bekende kinderboekenauteurs in om deze leerlingen taalsterk te maken. Tot het halfjaar-programma behoren ook onderdelen gericht op ouders en leerkrachten. De Schoolschrijver verbetert aantoonbaar de leesvaardigheid en het schrijfplezier van kinderen.

11.000 leerlingen taalsterk is het begin

Sinds dit schooljaar zet De Schoolschrijver zich in om naast het halfjaar-programma nog veel meer kinderen in het basisonderwijs te bereiken. Hiervoor is De Schoolschrijver-maand ontwikkeld, voor alle basisscholen. Want ieder kind heeft recht op een taalsterke toekomst.

De Schoolschrijver werkt in de regio’s veelal samen met de provinciale en lokale bibliotheek.